Dla kogo 2 proc. stawki ryczałtu ewidencjonowanego

Od 1 stycznia 2016 roku obowiązuje w Polsce niższa minimalna stawka ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych w wysokości 2 proc. Skorzystać z niej mogą jednak wyłącznie nieliczni podatnicy, spełniający wymagania ustawowe.

Prosta forma opodatkowania

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych pozwala na obliczanie i odprowadzanie w bardzo prosty sposób podatku dochodowego od osób fizycznych do urzędu skarbowego. Podstawą opodatkowania jest przychód, bez pomniejszania go o koszty podatkowe. Ewidencji na gruncie prowadzenia działalności gospodarczej u ryczałtowców, czyli podatników stosujących ryczałt ewidencjonowany, podlegają tylko przychody. Zmniejsza więc to skalę biurokratycznych obowiązków przedsiębiorcy.

Dla kogo ryczałt w wysokości 2 proc.?

Bardzo niska, 2-procentowa stawka ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych dostępna jest wyłącznie dla rolników, którzy zajmują się sprzedażą wyprodukowanych w swoim gospodarstwie rolnym wyrobów. Mogą to być swojskie sery, kiełbasy czy warzywa i owoce. Takie osoby nie muszą rejestrować także działalności gospodarczej i w praktyce będą pozyskiwać przychód z innego źródła, który można opodatkować albo według dwustopniowej, progresywnej skali podatkowej – 18 i 32 proc. podatku dochodowego, albo korzystając z ryczałtu w jego najniższej stawce w wysokości 2 proc.

Innymi słowy, stawka 2 proc. ryczałtu będzie właściwa dla podatników sprzedających produkty roślinne lub zwierzęce, które pochodzą z własnej uprawy, hodowli lub chowu.

Dla uzyskania uprawnień do opodatkowania stawką 2 proc. ryczałtu podatnik powinien:

  • samodzielnie wytwarzać wyroby, bez pomocników zatrudnionych na podstawie umów o pracę lub umów cywilnoprawnych,

  • sprzedawać wyroby tylko na rzecz osób fizycznych, które nie prowadzą działalności gospodarczej,

  • sprzedawać wyroby tylko w gospodarstwie, gdzie zostały wytworzone lub na targowisku, poza budynkami lub ich częściami.

Kto nie skorzysta na niskim opodatkowaniu?

Nie wszyscy rolnicy sprzedający sery czy kiełbasy z własnej produkcji mogą rozliczać się z fiskusem na podstawie 2-procentowej stawki ryczałtu ewidencjonowanego. Nie jest ona dostępna dla producentów na szeroką skalę. Rolnik musi zajmować się wytwarzaniem swojskich wyrobów z przeznaczeniem na niewielki handel, który jest jego dodatkowym źródłem przychodu.